Tiikistä ja kovapuusta valmistettujen, metallisten, muovisten, polyrottinkisten ja puisten ulkokalusteiden käsittely on välttämätöntä, jotta ne säilyvät hyväkuntoisina pitkään. Perushoitoon kuuluu sopiva talvisäilytys, säännöllinen puhdistus ja pintakäsittely. Tästä oppaastamme saat käytännön vinkit erilaisista materiaaleista valmistettujen ulkokalusteiden huoltoon.
Myös kestävät ulkokalusteet tarvitsevat suojaa sateelta. Pyyhi pöytä ja tuolit sateen jälkeen ja aseta ne kallelleen mikäli sade jatkuu pitkään, jotta vesi valuu pois. Säilytys talven yli kuivassa ja suojaisessa tilassa, jonne pakkanen ei pure. Voit myös peittää ulkokalusteet pressulla kun kausi on ohi.
Ulkokalusteet kannattaa pestä ja puisten pihakalusteiden ruuveja on hyvä kiristää pari kertaa kauden aikana. Näin ne säilyvät raikkaina ja vakaina. Kalusteita voi puhdistaa saippualla tai miedolla pesuaineella sekoitettuna haaleaan veteen. Käytä puhdistukseen puhdasta sientä tai rättiä. Mikäli kalusteissa on pintahometta, levää tai vastaavaa, voi puhdistamiseen käyttää vesi-etikkasekoitusta.
Puu on elävä materiaali, jossa pihka, pienet halkeamat ja värin epätasaisuudet esiintyvät luonnollisesti. Pehmeä pihka voidaan poistaa terpentiinillä ja kovettunut pihka raaputetaan irti. Muista, että eri puulajeista valmistetut kalusteet pintakäsitellään ja hoidetaan eri tavoin. Noudata siis oikeaa ohjetta eri puulle alta.
Ulkokalusteet tammesta, tiikistä tai jalopuusta ovat hyvin öljyisiä, mutta ajan saatossa tiikin kultainen nyanssi himmenee ja puu harmaantuu. Jos haluat, että se säilyttää alkuperäisen värinsä, sinun tulee öljytä se. Muista, että öljytessä puun tulee olla kuiva.
Käsittelemättömästä puusta valmistetut ulkokalusteet tulee joko öljykyllästää tai maalata. Mikäli kalusteissa on vanha maalipinta, tulee se poistaa hiomalla ennen uudelleenmaalaamista. Maalaa kauniilla säällä ja seuraa maalipurkin ohjeita koskien ilman lämpötilaa.
Säilyttääkseen pintansa ja hyvät ominaisuutensa tulee kovapuusta valmistetut pihakalusteet öljytä muutaman kerran kauden aikana. Öljyä pinta useampi kerta peräkkäin kunnes puu lopettaa öljyn imemisen itseensä. Pyyhi sitten pois ylimääräinen öljy rätillä tai paperilla.
Uusi mäntykaluste tulee käsitellä heti ja sen jälkeen vähintään kahteen otteeseen ensimmäisen vuoden aikana. Öljyä pinta ja anna puun imeä öljy itseensä. Kun puu lakkaa imemästä öljyä voit lopettaa öljyämisen. Pyyhi pois ylimääräinen öljy rätillä tai paperilla. Ensimmäisen vuoden jälkeen riittää, että kaluste käsitellään kerran vuodessa tai tarpeen mukaan.
Kun sadepisarat eivät enää pysy puun pinnalla vaan alkavat imeytyä puuhun on aika öljytä kaluste. Puhdista kalusteet ja anna kuivua. Hio pinta hiekkapaperilla puiden syiden mukaisesti. Öljyä pinta kunnolla ja pyyhi pois ylimääräinen öljy.
Vinkki! Aseta pöydän ja tuolien jalat öljyllä täytettyihin purkkien kansiin seisomaan vuorokauden ajaksi. Näin ne ehtivät imeä öljyä ja saavat hyvän suojan maan kosteutta vastaan.
Muovikalusteet ovat helppohoitoisia eivätkä ne tarvitse säännöllistä huolenpitoa paitsi pesun tarpeen vaatiessa. Useimmat muovikalusteet ovat UV-suojattuja eivätkä siksi haalistu auringonpaisteessa. Muista, että eri muoveissa on eroja. Tässä muutama vinkki kuinkat pidät huolen eri muoveista.
Tämä on hyvä materiaali sinulle, joka pidät puusta mutta et kaipaa puun vaatimaa huoltotyötä. Aintwood on läpiväritettyä polystyreenimuovia, joka näyttää maalatulta puulta. Aintwood on kestävää ja kestää -25 till +50°C lämpötiloja. Puhdista saippualla tai miedolla tiskiaineella sekoitettuna haaleaan veteen.
Säilytä polyrottinkikalusteitasi sisätiloissa talven yli, sillä polyrottinki hapertuu kylmässä. Polyrottingista valmistetut kalusteet ovat helppo puhdistaa. Käytä saippuaa tai mietoa pesuainetta sekoitettuna haaleaan veteen. Älä koskaan pese polyrottinkikalusteita painepesurilla!
Puhdista tarpeen vaatiessa saippualla tai miedolla pesuaineella sekoitettuna haaleaan veteen.
Metallista valmistetut ulkokalusteet ovat yleensä kestäviä ja pitkäikäisiä. Erilaisilla metalleilla on erilaisia etuja ja siksi myös erilaset huolto-ohjeet. On tärkeää, että tarkistat mistä metallista sinun kalusteesi on valmistettu, jotta voit pitää huolta siitä parhaalla mahdollisella tavalla.
Alumiinista valmistetut ulkokalusteet ovat helppohoitoisia eivätkä oikeastaan tarvitse muuta kuin puhdistusta tarpeen tullen. Käytä saippuaa tai mietoa pesuainetta sekoitettuna haaleaan veteen. Mikäli kalusteessa on puisia tai muovisia yksityiskohtia tulee nämä huoltaa erikseen. Alumiiniset kalusteet tulee säilyttää talven yli kuivassa ja suojaisassa paikassa, jotta ne pysyvät hyvinä pitkään.
Valurautaiset pihakalusteet ovat tukevia, kestäviä ja säilyvät ulkona vuoden ympäri. Kuitenkin nekin on hyvä laittaa talveksi säilöön. Mikäli valurautainen kalusteesi on maalattu tulee se maalata uudelleen neljän tai viiden vuoden välein. Harjaa pois mahdollinen ruoste teräsharjalla, maalaa kaluste ruostesuojavärillä ja sen jälkeen valuraudalle tarkoitetulla haluamallasi värillä.
Ruostumattomasta teräksekstä valmistetut pihakalusteet ovat säänkestäviä ja voivat seistä ulkona vuoden ympäri. Pinnallista ruostetta voi syntyä riippuen kalusteen pintakäsittelystä. Käytä ruostumattomalle teräkselle tarkoitettua puhdistusainetta, joka sekä puhdistaa että jättää suojaavan pinnan kalusteeseen. Mikäli toistat puhdistuksen pari kertaa vuodessa saat kestävän kalusteen, joka pysyy siistinä pitkään.
Viimeiseksi: Älä unohda nauttia ulkoilmaelämästä myös työpaikalla! Gerdmansilta löydät laajan valikoiman ulkokalusteita kaikkiin ympäristöihin ja autamme sinua mielellämme löytämään oikeanlaiset kalusteet juuri sinun tarpeisiisi.