Lähtiessäsi pumppukärryostoksille on hyvä kiinnittää huomiota työskentely-ympäristöön. Tarvitsetko mallin hiljaisella käynnillä? Tai tarvitsetko mallin, joka sopii ahtaisiin tiloihin? Kiinnitä silloin huomiota pyörätyypin ja pyörämateriaalin valintaan. Käsitteletkö suuria määriä lavoja päivittäin? Tällöin työntekoa nopeuttava ja helpottava QuickLift-toiminto voisi olla pumppukärryllesi tärkeä ominaisuus. Käsitteletkö puoli- vai kokolavoja? Valitse haarukoiden pituus aina käyttötarpeen mukaan.
Ensiksi on tärkeä pohtia, minkälaisiin käyttöolosuhteisiin pumppukärryt hankitaan. Haarukkavaunuissa on nimittäin joko yksikköpyörät tai telipyörät, ja näillä pyörämalleilla on hieman erilaiset ominaisuudet.Yksikköpyörät sopivat useamman tyyppisiin toimintoihin. Ajat yksikköpyörillä varustetulla haarukkavaunulla parhaiten tasaisilla alustoilla, ja ne ovat telipyöriä hieman kätevämpiä tiukoissa käännöksissä. Näin ollen ne ovat telipyöriä kätevämmät vaihtoehdot ahtaissa tiloissa. Yksikköpyörät kuitenkin kuluvat jonkin verran nopeammin kuin telipyörät, sillä paino keskittyy vain yhden pyörän varaan, kun se telipyörissä jakautuu useammalle pyörälle.
Telipyörät ovat käytännössä kaksi peräkkäin asetettua pyörää nostoaisan etupäässä. Tämä ratkaisu toimii hyvin myös epätasaisilla alustoilla, sillä telipyörät toimivat kiipijäpyörien tavoin. Toisen pyörän kiivetessä epätasaisen kohdan yli, pysyy toinen pyörä kosketuksissa alustaan ja vakauttaa näin haarukkavaunuja epätasaisuuden yli ajaessa. Telipyörillä ajat helpommin esimerkiksi kynnysten yli.
Pyörien materiaali vaikuttaa pumppukärryn käyntiin, sen kuormankestävyyteen ja minkälaisella alustalla se toimii parhaiten. Tavallisimmat pyörämateriaalit ovat nylon, polyuretaani ja kumi, joilla kaikilla on omat vahvuutensa.
Nylonpyörät ovat kovia ja kestävät suurtakin painoa. Ne toimivat erinomaisesti tasaisilla, puhtailla pinnoilla ja ovat paras vaihtoehto raskaiden kuormien käsittelyyn. Nylonpyörät aiheuttavat jonkin verran melua käytössä, sillä pyörän kova materiaali ei jousta tai anna periksi alustaa vasten.
Polyuretaanipyörät ovat pehmeämpi ja hiljaisempi vaihtoehto. Ne ovat hyviä yleispyöriä ja oivallinen valinta, kun haluat vähentää melua työskentelytilassa. Pehmeytensä takia ne tekevät haarukkavaunuista kuitenkin hieman raskaskäyttöisemmät.
Kumipyörät ovat erittäin hiljainen vaihtoehto, ja ne toimivat polyuretaanipyörien tavoin. Kumipyörä antaa myös hyvän pidon märällä tai liukkaalla lattialla. Siksi se on usein erityisen hyvä valinta ympäristöissä, joissa lattia saattaa kastua usein, esimerkiksi kylmävarastoissa.
QuickLift-toiminnon, eli pikanoston avulla haarukkavaunun haarukat nousevat pienemmällä määrällä pumppauksia verrattuna perinteisiin pumppukärryihin. Pikanostotoiminto on erityisen hyödyllinen ympäristöissä, joissa käsitellään suuria määriä kuormia päivittäin.
Pikanostolla nostat haarukat maksimikorkeudelle 4-5 pumppauksella, kun perinteinen pumppukärry vaatii 10-12 pumppausta vastaavaan nostoon. Toisin sanoen pikanosto puolittaa nostoihin tarvittavien pumppausten määrän ja näin ollen myös kuormalavan nostoon kuluvan ajan. Pidemmällä aikavälillä ajansäästöstä tulee suuri ja loppupeleissä säästät paitsi aikaa, myös rahaa ja energiaa.
Valitse haarukkavaunun haarukoiden pituus sen mukaisesti, minkä kokoisia kuormalavoja käsittelet päivittäisessä työssäsi. Puolilavojen käsittelyyn kannattaa valita lyhyemmät mallit, ja EUR-lavoja varten pidemmät.
EUR-lava on mitoiltaan PxL 1200x800 mm, jonka mukaan tavallisimmat haarukkavaunujen haarukat ovat mitoitettu. Tavallisin haarukoiden pituus on 1140 mm. Tämän pituiset haarukat eivät käytössä pilkistä ulos EUR-lavan toiselta puolelta ja ne soveltuvat myös lavojen käsittelyyn niiden pitkältä puolelta.
Lyhyemmät, 800 ja 910 mm pitkät haarukat, soveltuvat hyvin puolilavojen käsittelyyn. Lyhyemmillä haarukoilla on pienempi kääntösäde, joten ne mahtuvat paremmin liikkumaan ja kääntymään ahtaissakin tiloissa. Myös muita haarukkapituuksia on saatavilla, mutta tässä mainitut mitat ovat kaikista tavallisimmat.
Pumppukärryjä valitessasi, mieti minkälaisessa työympäristössä ja minkälaisiin käyttöolosuhteisiin niitä tarvitset. Näin varmistat, että valitsemasi malli on sopiva juuri sinun toiminnallesi. Valikoimassamme on monenlaisia malleja laadukkailta ja tunnetuilta ruotsalaisilta valmistajilta. Mikäli tarvitset erityisratkaisun, ole yhteydessä asiakaspalveluumme. Luodaan yhdessä paremmat työympäristöt!