Valaistuksen ergonomia: Hyvä valaistus parantaa työtehoa

Oikeanlainen valaistus on edellytys fokuksen ja energian ylläpitoon työpäivän aikana. Sinun ei tarvitse ponnistella nähdäksesi paremmin, jännittää itseäsi turhaan tai riskeerata ongelmia väsyneiden silmien, päänsäryn ja niska- ja hartiavaivojen kanssa. Valaistuksen ergonomia on aivan kuten muukin ergonomia. Harkittua! Ja loppupeleissä kannattavaa. 

Tässä muutama helppo vinkki valaistuksen suunnitteluun toimistolla luodaksesi paremman työympäristön.

1. Päivänvalo piristää

Liian vähäinen valon määrä voi käynnistää unihormoni melatoniinin tuotannon ja vaikuttaa suorituskykyyn. Luonnonvalolla on suuri merkitys hyvinvointiimme ja se ylläpitää energiatasoja. Luonnonvalon tulisi tulla sivulta, jotta se ei sokaise.

2. Tasainen valaistus ilman kontrasteja

Huoneet ja työpaikat voivat näyttää erilaisilta mutta niiden perusta on sama. Vältä liian suuria eroja valon määrässä työtilassa. Liian suuria kontrasteja yleisvalaistuksen ja suoran valon välillä voidaan kokea häiritsevinä ja sokaisevina.

3. Tarpeeksi valoa oikeassa paikassa

Tasainen yleisvalaistus tiloissa luo hyvän visuaalisen yleiskuvan mutta tarvitsemme myös kohdistettua valoa työpisteellä, jotta emme kuormita näköä. Laajalle ulottuva pöytävalaisin valaisee koko työpinnan. Jos olet oikeakätinen, valaisin sijoitetaan vasemmalle.

4. Vaihda loisteputki LED-valoon

Loisteputket ovat yhä edelleen tavallinen valonlähde mutta ne suositellaan vaihtamaan LED-kattovalaisimiin tai alaslaskettuun kattoon upotettaviin LED-paneeleihin. LED kuluttaa 85 % vähemmän energiaa ja siinä on miellyttävämpi, vähemmän välkkyvä valo. Välkkyvä valo voi väsyttää ja aiheuttaa päänsärkyä.

 

Hyvä valaistus on kannattavaa, ja toisinaan apu on tervetullutta. Gerdmans tarjoaa apua kalustukseen ja hyvään valaistukseen

 

Haluatko oppia lisää työpaikan ergonomiasta? Nojaa taakse, ota mukava asento ja katso lyhyet ja informatiiviset videomme täältä: https://www.youtube.com/playlist?list=PL--pWBiPeqZoiMlzqrxTcd11yYwjyaPgw

 

Källa: https://www.av.se/inomhusmiljo/dator--och-bildskarmsarbete/belysning-vid-anvandning-av-datorer-och-bildskarmar/

 

;